Vælg en side

Når du tager på ferie, er det nemt at blive fristet af de mange sælgere, der forhandler flotte og billige ure. Som udgangspunkt er det dog altid anbefalet, at du køber et ur hos en autoriseret forhandler. På den måde sikrer du, at du køber den ægte vare og ikke ender op med en kopivare. Der kan dog også være noget fedt ved at have købt sit ur i udlandet, særligt hvis det er i urenes land Schweiz.

Hvis du bliver fristet af de mange billige ure på ferien, er der dog nogle ting, som du skal være opmærksom på, før du køber uret. Herunder får du nogle gode råd, som du kan have med i overvejelserne, inden du køber et ur.  

Et billigere og batteridrevet urværk

Det kan være, at du har udset dig det flotteste ur i en lille og hyggelig butik i den lokale ferieby. Nu er du blevet i tvivl, om det egentlig er den ægte vare. Hvis du vil vide om uret er en kopivare, kan sekundviseren ofte give dig svaret. 

En kopivare er billigere end den ægte vare, og urværket er derfor ofte batteridrevet. Det vil altså sige, at sekundviseren bevæger sig i små ryk. Ægte ure har et mekanisk urværk, og sekundviseren bevæger sig derfor i en mere flydende bevægelse.  Hvis du er i tvivl, om uret er ægte eller ej, kan du derfor prøve at holde øje med sekundviseren. 

Få kvitteringen med

Du står i en fin butik, som ligner en autoriseret forhandler af ure, men pludselig kommer du i tvivl. Hvis du vælger at købe det fine ur på ferien, kan det være en god idé at få en kvittering eller papirer med på uret. Der er en langt større sandsynlighed for at uret er ægte, hvis du får papirer med på uret. Hvis du stadig er i tvivl om uret er ægte, er det bedre at vente med at købe uret, til du finder en autoriseret forhandler. Når du står i butikken hos en autoriseret forhandler, kan du være sikker på, at uret er ægte.

Vær kritisk når du køber ur

Et af de vigtigste råd på ferien er, at du skal bruge din kritiske sans. Det kan være, at du støder på et flot ur, som koster 1/3 af den pris, som du skal give for et ur hjemme i Danmark. Du tænker måske, at det er ualmindeligt billigt for et ur – ja det er jo næsten for godt til at være sandt. I mange tilfælde er prisen for god til at være sand, og du kan derfor være stødt på en kopivare. Det er derfor vigtigt, at du bruger din kritiske sans, når du handler på ferien – en gadekrejler i Portugal har nok ikke et ægte Armani-ur til kun 20€.

Tjek materialerne

Mange af kopivarerne har remme, som er lavet i kunstlæder. Det kan være meget svært at kende forskel på kunstlæder og ægte læder. Kunstlæder holder dog ikke lige så længe som ægte læder. Desuden har læder en anderledes duft, som du måske kan dufte dig frem til. Hvis du vil være helt sikker på, at du står med den ægte vare i hånden, skal du dog gå til en autoriseret forhandler.